01 دی 1403

  • 1403/08/20
  • - تعداد بازدید: 72
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

با آثار روانشناختی‌ فرزندآوری، بیشتر آشنا شویم

آرامش‌ و نشاط پدر و مادر

پذیرش فرزندآوری همسویی‌ با نظام آفرینش‌ و همگامی‌ با طبیعت‌ است‌.

زایش‌ از اساسی‌ترین‌ هنجارهای جایگاه پدری و مادری است‌ و این‌ جایگاه نقش‌ ویژه ای در استحکام، آرامش‌ و نشاط خانواده دارد.

از این‌ رو بانوانی که‌ از مادرشدن پرهیز می‌کنند، خلاف طبیعت‌ بشری و زنانه‌ خود گام بر می‌دارند.

احساس دوست‌ داشتن‌ و دوست‌ داشته‌ شدن

با آغاز زندگی‌ مشترک، بخش‌ قابل‌ توجهی‌ از نیازهای عاطفی‌ همسران جوان تامین‌ می‌شود و در صورت بهره مند بودن آنان از الگوهای خانواده متعادل به‌ مرور زمان توانایی‌ پاسخ‌ دادن به‌ نیازهای بیشتر را پیدا می‌کنند.

تولد فرزند نیز، زمینه‌ پاسخگویی‌ بسیاری از این‌ نیازها از جمله‌ نیاز به‌ دوست‌ داشتن‌ و دوست‌ داشتنی‌ بودن را فراهم‌ می‌کند، زیرا یکی‌ از نیازهای فرزندان مورد توجه‌ بودن و دوست‌ داشته‌ شدن توسط‌ دیگران است‌.

در مقابل‌، والدین‌ نیز نیاز دارند از کسی‌ حمایت‌ کنند و او را دوست‌ داشته‌ باشند؛ بنابراین‌، کار کرد نیازهای مذکور به‌ گونه‌ای است‌ که‌ والدین‌ و فرزندان مکمل‌ یکدیگر هستند و حاصل‌ آن رضایت‌ خاطری است‌ که‌ نصیب‌ آنها می‌شود.

این‌ احساس رضایت‌ موجب‌ انس‌ بیشتر با کسی‌ می‌شود که‌ در تامین‌ خواسته‌های درونی‌ سهمی‌ دارد و نقش‌ ایفا می‌کند و در نتیجه‌ با گسترش خانواده پس‌ از تولد فرزندان ظرفیت‌های انس‌ و الفت‌ در زندگی‌ افزایش‌ می‌یابد. فرزند، صفا و صمیمیت‌ خاصی‌ به‌ خانواده می‌بخشد و چون محبوب پدر و مادر است‌ و هر دو به‌ او دل بسته‌ می‌شوند.

لذت پدر و مادر شدن

هرچند از نظر زیست‌ شناسی‌ زندگی‌ از هنگام انعقاد نطفه‌ و بارداری آغاز می‌شود و تولد در واقع‌ یک‌ مرحله‌ از رشد کودک است‌ که‌ از رحم‌ مادر به‌ دنیای خارج، قدم می‌نهد، اما از زمان تولد، نوزادان منبع‌ لذت و شادی در خانواده هستند با وجود فرزند، لذت زیادی در خانواده وجود دارد و والدین‌ با انرژی بودن و شادی را به‌ عنوان یک‌ مزیت‌ از کودکانشان دریافت‌ می‌کنند.

تولد نوزاد، ملاقات فرزند برای نخستین بار و انتقال او از بیمارستان یا زایشگاه به‌ خانه‌ یکی‌ از بهترین‌، لذت بخش‌ترین‌ و دوست‌ داشتنی‌ترین‌ لحظات است‌ که‌ می‌توان در خانواده از آن صحبت‌ کرد. روانشناسان معتقدند کودکان والدین‌ را از تنهایی‌ رهایی‌ می‌بخشند و موجب‌ نشاط و شادابی‌، افزایش‌ کارآمدی و پختگی‌ شخصیت‌ والدین‌ می‌شوند؛ بنابراین‌ تولد فرزند، خطاب الفاظ »مامان« و »بابا« به‌ پدر و مادر، نگاه به‌ چهره بشاش و تبسم‌ آفرین‌ فرزندان، بوسیدن و بازی با آنها می‌تواند نشاط وصف‌ ناپذیری را برای والدین‌ به‌ ارمغان بیاورد و موجب‌ سلامت‌ روانی‌ شان شود.

احساس مفید بودن

تولد فرزندان در محیط‌ خانواده احساس ثمر داشتن‌ را برای والدین‌ در پی‌ دارد.

افرادی که‌ صاحب‌ فرزند هستند احساس مفید بودن بیشتری می‌کنند. وقتی‌ والدین‌ از فرزندان خود مراقبت‌ می‌ کنند، توانایی‌ خود را برای مراقبت‌ از نسل‌ آینده اثبات می‌کنند و این‌ امر سبب ایجاد اعتماد به‌ نفس‌ در آنها می‌شود.

«مهین انصاری فرد»؛ کارشناس جوانی جمعیت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : اخبار و اطلاعیه ها,مناسبت های بهداشتی
  • کد خبری : 112888
کلیدواژه

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید